14.4.2016

Yrittäjän työssä jaksaminen – Näin helpotat arkeasi

Yrittäjän työssä jaksaminen: Yrittäjä tekee usein töitä iltaisin ja viikonloppuna

Rakennus- ja talotekniikkayrittäjä venyttää usein työpäivää tai tekee töitä viikonloppuisin. Missä vaiheessa jaksaminen alkaa kärsiä ja mitä asialle voisi tehdä?


Painaako väsymys, aikataulut ja tekemättömät työt? Aloita pienellä askeleella, pysähdy ensin hetkeksi ja mieti mikä sinua ilahduttaisi juuri nyt.

 

Ajatuksilla ja teoilla on väliä

Ajatuksemme kiristyvät kiireisessä rytmissä negatiivisiksi, jolloin ne alkavat ohjata muistia ja psyykkistä tilaamme. Yleisesti ottaen kielteiset ajatukset ja murehtiminen alentavat työtehoa, kun taas positiiviset ajatukset nostavat sitä.

Keinoja stressin selättämiseen

Jos stressi ja murehtiminen ovat jo syvään juurtuneita tapoja päivittäisessä työssä, ne voi vielä häätää pois Harvardin kasvatustieteiden tohtori McGarveyn* mukaan seuraavasti:

  • Anna itsellesi lyhyitä minuutin mittaisia taukoja ja vie ajatuksesi välillä johonkin miellyttäviin asioihin.
  • Opettele näkemään pieniä hyviä asioita työajallasi, kuten vaikka läheistesi valokuvat työpisteellä tai mukavat keskustelut kahvihuoneessa.
  • Huomaa myös toisten hyvät ominaisuudet ja anna niistä palautetta. Tästä syntyy positiivinen kierre, joka vahvistaa työyhteisöä.
  • Harrasta liikuntaa – ulkoile tai vaikka kalasta. Liikunta aktivoi parasympaattista hermostoa, mikä lievittää stressiä käynnistämällä fyysisesti rentouttavan tilan kehossasi. Hyödyt työssäsi siitä, jos varaat myös rentouttaville harrastuksille aikaa kalenterista.
  • Uusia tapoja voi olla aluksi vaikea muodostaa. Muutos vie aikaa, eikä itselleen saa olla muutosta yrittäessä liian ankara. Stressi ei stressaamalla lähde.

 

Täsmävinkki rakennus- ja talotekniikkayrittäjälle

Olen huomannut asiakaskäynneillä, että yllättävän suuri osa rakennusalan yrittäjistä kertoo tekevänsä paperitöitä iltaisin- ja viikonloppuisin. Siitä on tullut jo tapa, johon ei enää edes kiinnitetä huomiota – kaikkihan alalla ilmeisesti tekee niin? Kun tämä jatkuu vuodesta toiseen, tuo se mukanaan työkyvyn alenemista ja työuupumista.

Ilta- ja viikonlopputöille on vaihtoehto

On mukavaa saada asiakkailta päinvastaista palautetta. Yrittäjän työssä jaksaminen ja oma vapaa-aika ovat usein lisääntyneet, mikä on lisännyt myös työtehoa. Vapaiden iltojen ja viikonloppujen viettäminen ei ole monellekaan asiakkaalle ollut mahdollista ennen automatisoitua Adminettiä, jonka avulla esimerkiksi laskutus hoituu helposti, eikä kuitteja tai tuntilappusia tarvitse tulkita ja järjestellä iltahämärässä.

Ilmoitusvelvollisuus, palkanlaskenta, YSE-laskutus, maksuerätaulukot, raportoinnin kokoaminen hallituksen kokoukseen, tarjouslaskenta, budjettien seuranta ja korjaus, tarkastuspöytäkirjat ja työmaapäiväkirjan täyttö sekä työmaadokumenttien hallinta. Tässä vain muutamia asioita, jotka Adminetillä hoituu ihan normaalin toimistotyöajan puitteissa tehokkaita sovelluksia hyödyntäen.

 

Mikä sinulle aiheuttaa työperäistä stressiä ja väsymystä? Voisitko vähentää sitä alan yrityksille tehtyjen työkalujen tai uusien tapojen avulla?

 

* Lähde: The Biology of Positive Habits, Harvard

Oliko artikkeli hyödyllinen?


Timo Kivinen

Hämeenlinnasta maailmaan ponnistanut tietotekniikan ekspertti on työskennellyt muun muassa kymmenisen vuotta Nokian kännyköiden parissa. Neljä vuotta yrittäjänä puolestaan avarsi näkemystä yrittäjän arjesta. Timo aloitti Admicomilla ensin tuotekehityksessä ja nyt hän etsii asiakkaille ratkaisuja arkirutiinien helpottamiseen ja kustannusten säästämiseen.

Lataa ilmainen opas kannattavuuteen

Oppaasta saat ratkaisuja tyypillisiin talotekniikka- ja rakennusyritysten kannattavuuden ongelmiin.

Lataa ilmaiseksi

Oppaan lataaminen ei sido sinua mihinkään.

Sulje haku