28.1.2015

Projektinhallinta: 3 yleistä urakkatyömaan kompastuskiveä

Projektinhallinta urakkatyömaa 3 yleistä kompastuskiveä - Blogi: Admicom

Kouluttajana erilaisia urakointiliikkeitä kierrellessäni törmään väistämättäkin kirjaviin keinoihin sekä tapoihin hallinnoida urakkatyömaita.


Siinä missä toinen tarjoaa kohteen perustuen vain vastaavan kohteen neliöhintaan, niin toinen laskee kohteen kustannukset lähes nippelin tarkkuudella pakettirekistereitä hyödyntäen. Seuraavaan listaan olen koostanut yleisiä urakkatyömaiden kompastuskiviä, joihin olen maailmalla törmännyt.

 

1. Kannattavien projektien saaminen

Urakointiliikkeessä kaikki toiminta alkaa ja päättyy sen laskemiin tarjouksiin. Siispä tarkoin tehdyt tarjoukset luovat kivijalan yrityksen toiminnan jatkuvuudelle. Kun käytetyt laskentamenetelmät ovat kunnossa, kilpailukykyisimmän tarjouksen saa aikaiseksi useimmiten se, joka kilpailuttaa ostonsa huolellisemmin jo tarjousvaiheessa. Tässä moni oikaisee, vaikkei ehkä kannattaisi.

 

2. Oikeaa tietoa oikeaan aikaan

Liian monelle projektin seuranta tarkoittaa sitä, että saadaan projektin päätyttyä ulos jonkinlainen lippulappu, joka kertoo kuinka paljon urakasta jäikään viivan alle. Mutta mitä tarvikkeita kohteeseen laskettiin ja mitä tarvikkeita kohteeseen oikeastaan toteutui? Tai kuinka monta tuntia työtä tähän projektin vaiheeseen laskettiin ja kuinka monta työtuntia todellisuudessa saatiin kulumaan?

Ne jotka kiinnittävät huomionsa oikeisiin asioihin aina projektin suunnitteluvaiheesta sen päättymiseen asti ovat monesti askeleen toisia edellä niin meneillään olevassa kuin seuraavassakin projektissa. Samaisia tietoja voidaan hyödyntää esimerkiksi tulevaisuuden tarjouksilla – viisastutaan virheistä ja opitaan onnistumisista.

 

3. Projektin rahoittaminen

Tiukkana talouden aikana minkä kokoinen raha tahansa on monelle tervetullut lisä pankkitilille. Rohkaisenkin teitä kurkistamaan omalta osaltanne, että kuinka monelta keskeneräiseltä urakkaprojektiltanne olette tällä hetkellä saaneet enemmän tai yhtä paljon rahaa, kuin teillä on kustannuksia ennättänyt syntyä? Kumpi rahoittaa: asiakas vai artisti itse?

 

Oliko artikkeli hyödyllinen?


Tero Tykkyläinen - Admicom blogi

Tero Tykkyläinen

Tero on kouluttajiemme kokeneempaa kaartia. Vahva toimialatuntemus rakentamisen ja talotekniikan toimialoilla on kertynyt jo yli 150 Adminet-käyttöönoton myötä. Teron vapaa-aika kuluu parhaiten juoksupoluilla, kalastaessa sekä frisbeegolfaten.

Lataa ilmainen opas kannattavuuteen

Oppaasta saat ratkaisuja tyypillisiin talotekniikka- ja rakennusyritysten kannattavuuden ongelmiin.

Lataa ilmaiseksi

Oppaan lataaminen ei sido sinua mihinkään.

Sulje haku